

3-6 ani

PARTENERIAT

INDEPENDENȚĂ

PROGRES
Cunoașterea copilului - Punct de pornire
Punctul de pornire în proiectarea, organizarea, desfăşurarea și evaluarea intervenţiilor educaţionale este cunoaşterea copilului. Astfel, orice acțiune educațională trebuie să răspundă unor necesităţi individuale și trebuie adecvată sau accesibilă celui căruia i se adresează. Pe termen lung organizarea intervenţiilor educaţionale se bazează pe coerenţă, consecvenţă şi continuitate, așadar colaborarea cadrului didactic cu familia este esenţială!
Jocul - activitate fundamentală în învătare
Comportamentul de joc din copilărie este fundamentul creativităţii viitorului adult! Copilul este un subiect activ în procesul învăţării, iar dezvoltarea acestuia este dependentă de ocaziile pe care i le oferă programul zilnic, interacţiunile cu ceilalţi, organizarea mediului de învățare şi situaţiile de învăţare, special create de adult. În acest context, jocul este activitatea fundamentală a copilului, formă de învăţare cu importanţă decisivă pentru dezvoltarea şi educaţia copilului. Jocul este forma cea mai naturală de învăţare şi, în acelaşi timp, de exprimare a conţinutului psihic al fiecăruia.
Curriculum
La Centrul Piticot ne organizăm activitățile de învățare în conformitate cu prevederile Curriculum-ului pentru Educația Timpurie, aprobat de M.E.N. și sunt de următoarele feluri:
- Activităţi pe domenii experiențiale (sunt activităţile integrate sau pe discipline desfăşurate cu copiii în cadrul unor proiecte planificate în funcţie de temele mari propuse de curriculum, precum şi de nivelul de vârstă şi de nevoile şi interesele copiilor din grupă);
- Jocuri şi activităţi liber-alese (sunt cele pe care copiii şi le aleg şi îi ajută pe aceştia să socializeze în mod progresiv şi să se iniţieze în cunoaşterea lumii fizice, a mediului social şi cultural căruia îi aparţin, a matematicii, comunicării, a limbajului citit şi scris);
- Activităţi pentru dezvoltare personală ( rutinele, tranziţiile şi activităţile din perioada după-amiezii).
Domeniile experienţiale sunt: Domeniul Limbă și comunicare (lectura povești, dialoguri, exprimarea corectă), Domeniul Științe (numere, culori, forme geometrice), Domeniul Om și Societate (bunele maniere, alimentația sănătoasă), Domeniul Estetic, Creativ (stimularea imaginației prin desene, modelaje, picturi) și Domeniul Psihomotric (însușirea regulilor de igienă, activități de educație fizică etc.) .
Programul unei zile la Centrul Piticot
- 07:30-08:30 - Primirea copiilor
- 08:30-09:00 - Mic dejun
- 09:00-10:30 - Activități pe domenii experiențiale (DLC, DS, DOM, DPM, DOS)
- 10:30-11:00 - Gustarea de fructe proaspete
- 11:00-12:00 - Activități în diferite centre în sală / în curte
- 12:00-13:00 - Prânz
- 13:00-15:00 - Program de somn
- 15:00-15:45 - Jocuri pentru dezvoltare aptitudinilor
- 15:45-16:00 - Gustarea de după-amiază
- 16:00-18:00 - Jocuri liber alese în sala de grupă sau în curte